lauantai 7. tammikuuta 2012

Kissamania

Mä luulin aina olevani koiraihmisiä, koska mua kiinnosti tosi paljon koirien kouluttaminen ja mm. naksutin koulutus. Viimeisien vuosien aikana oon kuitenki tajunnu, että kissat on vieny mun sydämen ihan totaalisesti. Viimenen tikki oli se, kun mieheke otti reilu vuosi sitten kissanpennun, joka siis blogissakin on kuvissa vilahdellut ja söpöillyt.

Oon myös halunnu jonkun aikaa rottia lemmikiks. Tämä projekti ei tosin ole edistynyt mihinkään, mutta tämä rotta - innostus on johtanut siihen, että kissoistakin mun sydäntä lämmittää eniten hieman rottamaiset ja yleisesti ei niin paljon ihastusta herättävät rex - kissat. Niistä erityisesti cornish rexit ja sfinxit.

"Cornish rex on keskikokoinen, hoikka ja elegantti kissa, jonka vartalo on keskipitkä, siro ja lihaksikas. Paras tuntomerkki on laineikas, vartalonmyötäinen, pehmeä turkki. Turkista puuttuu muille kissoille tyypillinen väli- ja päällyskarva. Myös cornish rexin viikset ja kulmakarvat ovat kihartuneita."

 
Kaikki kissat ovat notkeita ja nopeita, mutta cornish rexeillä nämä ominaisuudet ovat erityisen korostuneita. Cornish rexillä on usein kaasu pohjassa, nupit kaakossa ja kodissa matot kurtussa. Cornish rex on leikkisä, ihmisten seurasta nauttiva, herkästi innostuva ja loputtoman utelias.

  Cornish rex ei sovi ihmiselle, joka ei halua tiskata, pedata sänkyä, hoitaa kasveja, laittaa ruokaa tai pelata pasianssia kissan avustaessa. Utelias kissa on aina siellä missä tapahtuu. Ja jos mitään ei tapahdu, käpertyy kissa yleensä ihmisen syliin tai kainaloon torkuille.

 Rekisteröityjä cornish rexejä on Suomessa lähes 2000, joten rotu ei ole erityisen harvinainen, muttei kaikkein tavallisimpiakaan. Ensimmäiset cornish rexit tuotiin Suomeen vuonna 1967, kasvatus alkoi vuonna 1968.


 Rakkaus Cornis Rexeihin roihahti pienestä liekistä kunnon tulipaloksi, kun ensimmäistä kertaa sattumalta näin kyseisen lajin edustajan. (Tästä kiittäminen sinnuu, rosaparks!). Aivan käsittämättömän valloittavia otuksia.

Sfinxit taas on ennemminkin epärealistinen unelmien kohde, niiden näkeminen aiheuttaa mussa awww - efektiä ja hössöttämistä. Tosin tällaista otusta en ole koskaan livenä nähnyt, ovat sen verran harvinaisia.

Sfinx on harvinainen kissarotu, joka luonnollisen mutaation aiheuttaman geenivirheen vuoksi on lähes karvaton.

 Rotua kutsutaan yleisesti karvattomaksi kissaksi, joskin tämä nimitys on siltä osin harhaanjohtava, että sfinxin jalat, naama, häntä ja korvien ulkopinta on ohuen karvoituksen peitossa. Varsinainen karvoitus siltä kuitenkin puuttuu ja paljas iho on selvästi näkyvissä. Sfinxin iho tuntuu käteen pehmeältä ja lämpimämmältä kuin kissalla yleensä. Kaikki värimuodot ovat sfinksillä mahdollisia ja sen ihon väri osoittaakin millainen sen turkki olisi, jos sille sellainen kasvaisi.

Sfinxin iho on paikoin hyvinkin ryppyistä päässä ja jaloissa, sekä joillakin muilla vartalon alueilla. Näitä alueita lukuun ottamatta kissan ihon tulisi kuitenkin olla sileä. Kissan pitkä ja piiskamainen häntä on ohut ja kapenee tyvestä kärkeä kohti.

Sfinxiä on luonnehdittu hyvin seuralliseksi, ystävälliseksi, älykkääksi ja vilkkaaksi kissaksi, joka osallistuu mielellään isäntäväkensä askareisiin. Se nauttii ihmisten ja muiden kissojen läheisyydestä ja kiintyy omistajaansa syvästi. Korkean ruumiinlämpönsä ansiosta se saattaa viettää aikaansa jopa saunan lauteilla.


Sfinxit on tosi harvinaisia, sillä ensimmäinen lajin edustaja rantautui Suomeen vasta vuonna 2000. Kiinteistökuningatar Kaisa - ohjelmassa vilahti sfinxejä, katso klippi tästä. Vaikka en Kaisasta välitäkään, niin kyllä vaan hihitin hölmönä ja lässytin ääneen yksikseni noille kissoille. Hurmaavia!

Mun mielestä tuo sfinx on vielä astetta pidemmälle viety söpistys kuin cornish rex. Tietysti myös kalliimpi, ilmeisesti vaativampi ja karvattomampi myös. Mutta kyllä mä tänään viimeeks uhosin, että joskus vielä tuollaisen sfinxinkin omistaisin. Ehkä kuitenkin lähden haaveitani rakentamaan ensin cornish rexin kanssa, sillä senkään saaminen ei ole halpa eikä helppo juttu.
Suomen Rex - kissayhdistyksen sivuilta löytyy todella paljon hyvää tietoa. Sinne siis, jos alkoi kiinnostamaan!

Mulle nää kissat ois ihan täydellisiä. Koiramainen luonne, rottamainen ulkonäkö, mutta kuitenkin kissa. Mie vaan tykkään!

Mitä mieltä te olette noista eloisista, vähäkarvaisista ja vastustamattoman söpöistä otuksista olette? Löytyykö lukijoista omistajia? :--)

13 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköisiä ja luontoisia :) Rakastuin joskus Sfinxeihin kun näin Kat Von D:n kissan LA inkkiä kattellessa :) Nuo Cornis Rexitkin näyttää kyllä myös aivan lutusilta :) Oon meinannu kans et jos joskus viel sais jonkun tollasen vaikka jossai vaihees ennen hommaan varmaan normi mustan kissankin :) Ne vain maksavat aika kamalasti :( Mutta ehkä joskus :) Ihanaa ois kyl joskus nähä molempia livenä :)

  VastaaPoista
 2. Haha, jotenkin vähän ajattelinkin, että Toopella on voinut olla jotain pientä vaikutusta tähän :--D

  Määkin mietin sillon kun kissaa lähin hommaa niin tuota sfinksiä. Päädyin kuitenkin sit cornish rexiin kun ei tosiaan sfinksiä ollut ikinä livenä nähnyt, toisin kun cornareita. Ja sfinksit vaatii kuitenkin ihonhoitoa/pesua ja hinta taitanee olla melkein kaksinkertainen cornish rexeihin verrattuna..

  Ootko muuten tutustunu devon rexiin? Taitavat olla luonteeltaan ja karvoitukseltaan hyvin lähellä cornish rexiä, mutta ovat rakenteeltaan sitten hieman erilaisia. Hassun näköisiä tapauksia kyllä myös ^^ http://www.devonrex.fi/devonrex.php

  VastaaPoista
 3. Mulla on ollut rotissa rexejä, ne on yleensä ystävällisempiä, rauhallisempia ja helliä, ne tykkää nukkua eritoten sylissä ja muutenkin kamalan sulosia <3 Silti musta kaikki rotat on ihania ja mun kaikki kullat on ollut energisiä, suloisia ja uteliaita kultia <3 Rex kissat on muakin kiinnostaneet, mutta en välitä rotueläimistä. koska mun mielestä on väärin tehdä niistä sisäsiittoisia ja näin ollen niistä tulee sairaita. Ja mikä tekee toisesta kissasta toista kissaa paremman toisaalta? Mä rakastan kaikkia ja otan luokseni hylättyjä, jotka kaipaavat vain hyvän kodin.

  VastaaPoista
 4. Indiana Rex: niin on !<3

  Hanna: Niinpä! Nyt täytyy toistaiseksi tyytyä youtube - videoihin.. :D

  rosaparks: Heh, tosiaankin! Ja juu, luin kans sfinxien isosta ruuantarpeesta ja ihon hoidosta yms, niin mietin, että ehkä mulla on paremmin nelikymppisenä aikaa hoitaa sellasta kissaa :) Ja devon rexit on kans tosi ihania, mut jotenki toi cornish rex ois vielä vähän täydellisempi omaan silmään ^^

  Leena: Totta, totta. Mä en oikein oo ikinä tienny mitä ajatella rotueläimistä. Siinä vaiheessa mennään ainakin yli, kun lajilla alkaa olla geeneissä ongelmia, niin että niiden elämä on sitten hankalaa. Joillekin koiraroduillekin on käynyt näin. Tietääkseni (korjatkaa, jos olen väärässä?) näillä kissoilla ei ole mitään suurempaa ongelmaa tämän asian kanssa? Ja tuo on kyllä 100 % totta, ettei mikään kissa ole toista kissaa parempi - oli sitten sfinx tai ihan vain metsäkissa. Esim tuo miehekkeen kissa joka on erittäin rakas, on aivan tavallinen maatiaskissa, ja kaiken lisäks mun mielestä yhtä kaunis otus kuin mikä tahansa rex - kissakin ! :>

  VastaaPoista
 5. Törmäsin tähän sun blogiin tuolla blogilistalla ja sitten näin tämän sun rex haaveilupostauksen niin oli kiva lukea noita sun fiiliksiä. Itsellä samat fiilikset oli 1,5 vuotta sitten aluillaan kun tapasin ystävän peterbald kissan ekaa kertaa. Nyt olen maailman ihanimman pienen 6kk don sphynx pojan omistaja. Käy kurkkaamassa mun blogista, siel löytyy aika paljon postauksia Leonista (http://uutistoimistoanselmi.blogspot.com/).
  En voi muuta kun suositella! Sfinxit on ihan omaa luokkaansa; viihtyvät ja suorastaan änkeevät syliin, ovat todella sosiaalisia ja kiinnostuneita kissoja ja haluavat olla läsnä. Vaikka hinta on kova, niin tossa saa kyllä rahalleen vastinetta, on toi meidän poika ainakin niin mahtava pieni mussukka. Ja ei toi peseminen ole vaikeaa (siitä pitäiskin tehdä postaus), tänään juuri oli Leonin kylpypäivä, siinä menee kuivauksineen ja korvanputsaamisineen päivineen 20min nyt kun Lemppuri alkaa olla jo tottunut kylpemiseen.
  Zemppiä sulle kissahaaveisiin :).

  VastaaPoista
 6. Oi että! Kiitos suuresti linkistäsi, erittäin söpö otus tuo sun kissapoikas :>>

  Tee ihmeessä pesemisestäkin postaus, olis mielenkiintoinen! On kuitenkin sen verran harvinainen rotu, että kaikki info on aina tervetullutta.

  Kiitos tsempeistä, alankin lueskelemaan blogiasi! :>

  VastaaPoista
 7. Ovat todella sosiaalisia ja uteliaita, joten sopeutuminen uuteen paikkaan ei meillä ainakaan ole ollut mikään kauhun paikka vaan päin vastoin, aina ihan mielettömän jännää ja kivaa :). Eli tutkii kyllä uuden paikan heti lattiasta kattoon.
  Ulkoilemaanhan näitä ei saa viedä oikeen koskaan, kun ulkona pitää olla lämmintä +16, mutta sitten taas pitää varoa, ettei pala auringossa. Eli aika lailla kyllä sisäkissoja ovat. Iho on myös aika altis naarmuilel ja muille, mitä ulkoa varmasti tulee helposti. Leon painelee myös usein vieraiden ihmisten syliin ihan pokkana eikä siis pelkää juuri ketään. Useammin meillä on vieraat pelänny Lemppuria ku Lemppuri niitä :). Leon on myös siitä ihana kun se on niin sellai käsiteltävä, eli sitä saa kaapata syliin ja halia ja pusutella eikä se oo moksiskaan. Otankin sen usein vaan syliin makaamaan polvien päälle ja pöristelen sen mahaa, eikä se muuta kun kehrää. Hehe. Suosittelen niin lämmöllä. Jos oikeasti kiinostut rodusta niin kannattaa käydä kurkkaamassa kasvattajan sivuja ja blogia, voin linkata ne sulle vaikka sähköpostilla :). Hän on aivan mahtava tyyppi myös.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa huikean söpöltä! Kasvattaako ko. kasvattaja muitakin rotuja? Mulla oli toi Cornish Rex ehkä päällimäisenä mielessä, ja myöhemmin sitten tuo sphynx :)) mutta olisin todella kiitollinen, jos laittaisit vaikka s-postia! noramariah@gmail.com :))

  VastaaPoista
 9. multakin löytyy sihanainen nahkakuula (:

  VastaaPoista
 10. Jee, kyllähän teitä näyttääkin olevan monta:)

  VastaaPoista
 11. Mulla on sama haave, haluan tuollaisen lämpimän persikan pyörimään elämääni, ne kun on niin kasvokkaita ja kauniita ja luonnekkinnon täydellinen :3 vielä joskus, vielä joskus! :)

  VastaaPoista

Jätä tarinasi ja kommenttisi <3